Praktická příručka pro aspiranty na práci v gastronomii, aneb na co vás ve škole nepřipraví

Pokud jste si prozíravě otevřeli hospodu na "Mýtince" a nebojujete tím pádem s velkými nápory hostů, můžete asi následující pasáž přeskočit. Ačkoliv, i ve vašem okolí se může územní plán do budoucna měnit. Takže neuškodí, mít o této problematice jisté povědomí. Ale k věci…

Vztah mezi hospodským v pivnici a štamgastem bývá velmi specifický. Proto je potřeba i o tom krátce pohovořit. Nejlépe pochopitelné to asi bude, když si definujeme, kdo je dobrý štamgast a kdo naopak ne.

Rozhodně nedoporučuji lidem bez přirozené autority pracovat v nočních podnicích. Tam se totiž může přehnaná laskavost, familiárnost a nerespektování vlastních hranic, dost nevyplatit. Autoritativní vyzařování se také ještě hodí doplnit o silný hlas, případně o prostorovou výraznost. Pokud jste nesebejistá subtilní bytůstka, která sem tam něco...

Facilitace a mediace je důležitá především pro noční směnu. Přes den dochází k potyčkám spíše výjimečně. Úplně nejideálnější je, propojit tuto dovednost s jasnovidectvím a konfliktní situaci předejít úplně. A nebo ji alespoň nenechat příliš rozběhnout. V případě, že jste s jasnovidectvím na štíru, je nezbytné mít roli facilitátora v malíku. Pokud...

Tuhle pasáž asi mohou přeskočit ti, kteří se chystají pracovat v "lepších podnicích". Ačkoli, i "lepší lidé" se umí zmrskat, ne že ne. Jen to asi nebudu dělat v lepších podnicích a zavítají pro tyto účely spíše do těch méně "lepších". Ale nesmíme zapomínat na to, že alkohol je démon. Když se to s ním přežene, může být všechno sebelepší...

Dál se od vás očekává neutuchající dobrá nálada, ať už se stane cokoliv. Je nepřípustné dát najevo, že je vám zákazník třeba nesympatický. Že vám nepřijde tak chytrý, jak si on sám myslí. Že vám nepřijde tak atraktivní, jak si on sám myslí. V podstatě je ideální neustále a ve všech vzbuzovat dojem, že byste si je na fleku vzal/a,...

Začněme tím, s čím se počítá automaticky… Neobejdete se bez fenomenální paměti, ať už dlouhodobé, či krátkodobé. Tato schopnost je sice nezbytná pro všechny druhy podniků, ale protože je to naprostý základ, v krátkosti si toto téma projdeme.

Někdo, kdo nikdy nepracoval za výčepem, umí si jen těžko představit, o jak náročnou práci se jedná. Najdou se dokonce i tací, kteří prohodí něco ve smyslu -" "jen" servírka… "jen" číšník…" Tito lidé ale pouze nemají představu o tom, kolik musí mít číšník (servírka) schopností a dovedností, aby mohl svou profesi dobře vykonávat. Na škole vás patrně...

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky